Sandared är en tätort i Borås stad med ca 3500 invånare omkring en mil från Borås och fem mil till Göteborg. Sandared är centralorten i Sandaredsbygden och är en del av Borås Stads 5-kärnighet och Borås västra centrum. I Sandaredsbygden ingår förutom Sandared även Sjömarken, Sandhult, Hedared och Lundaskog. 9500 invånare bor i området.

Sandared ligger vid Viaredssjön. På orten finns ett flertal badplatser med fina sandstränder och båtliv.

Sandared har egen järnvägsstation som ger förbindelser med såväl Borås som Göteborg.

Sandared är en fullserviceort och har låg-, mellan- och högstadieskola. Bibliotek, restauranger, affärer, badhus, förskola, vårdcentral, apotek, skönhetssalong, modern större träningsanläggning, flertalet tandläkare och frisörer m.m.

Det finns rikt utbud för sport och motion både för vuxna och barn med tennishall (Sandareds TK), simhall (Simklubben 1970),  idrottshall, bordtennis, segling, innebandy (SIBS), fotboll (Sandareds IF), orientering m.m.

Sandared är en utvecklande och trygg plats att bo och verka i. Tillgång till mark och lokaler har gjort att befolkningsutvecklingen är god vilket i sin tur medfört att nivå och kvalitet på skola, samhällsservice och den privata servicenäringen är utmärkt. Antalet företag inom tjänste- och servicesektorn har ökat och uppgår till ungefär 450 stycken. Många människor har utryckt sitt intresse för att bosätta sig på orten i någon av de upplåtelseformer som finns. Sandared har en god demografisk spridning på sin befolkning.

I tätorten Sandared hittar man bland annat matvarubutik, fiskaffär, flertalet restauranter, frisörer-, skönhets- och hälsoföretag, bageri, paketutlämningsställen, postombud- och spelombud, reseföretag, fotoaffär, större gym och träningscenter, blomsteraffär, reklambyråer samt en mängd fastighetsförvaltare och byggföretag.

Sektorn Vård och Omsorg omfattar apotek, vårdcentral, folktandvård, privattandläkare och äldreboende. ”Hjärtstartare” finns på minst två ställen, ICA-Köpet och i Badhuset, där utbildad personal finns.

Kullagården, Kvarnen, Rullan och Nordtorp heter förskolorna i Sandared där leken är grunden för all pedagogisk verksamhet.

Sandaredskolan F-6 har drygt 400 elever i förskole-, låg- och mellanstadieklasser, där de jobbar efter devisen ”Lust att lära, möjlighet att lyckas”.

Sandgärdskolan 7-9 har ungefär 400 högstadieelever där de jobbar aktivt med elevråd, lagråd, kamratstödjare och trivselgrupp. Här finns även en fritidsgård samt Sandareds Bibliotek.

Omedelbart norr om Sandaredskolan finns även Bad- och Idrottshallen, med bland annat en 25-meters bassäng med hopptorn (3 m) och en-meterssvikt, en mindre barnbassäng samt bastu och gym. Bad- och Idrottshallen är renoverad 2015. Här huserar sporter som bordtennis, innebandy och fotboll vintertid förutom simning.

Norr om tätorten, vid Sandevi Idrottsplats, finns en miljöstation där Borås Energi och Miljö tar emot olika fraktioner av förpackningar samt tidningar. Arbete för att anlägga ytterligare en miljöstation pågår. Miljöfarligt avfall och avfall som inte sorteras som förpackningar får lämnas på återvinningscentralerna Boda eller Lusharpan.